Remedii pentru febra musculara

Febra musculara este resimtita de catre organism sub forma unei dureri puternice si a unui tonus ridicat la nivelul unui muschi pe care l-ai antrenat. Fie ca este provocata in urma unui antrenament intens sau este datorata efortului depus in timpul zilei, febra musculara apare abia la 24 de ore dupa efort.

In corpul nostru sunt trei tipuri de muschi: muschiul cardiac, muschii netezi (de la nivelul vaselor de sange) si muschii scheletici sau striati, atasati oaselor. Febra musculara afecteaza numai muschii scheletici.

Modalitati de a combate febra musculara

1. Vitamina C – actioneaza ca un antiinflamator asupra zonelor corpului care au fost supuse efortului;

2. Dusurile reci – ajuta la o mai buna circulatie a sangelui si o mai buna vascularizare a zonei inflamate, ajutand la repararea fibrei musculare;

3. Odihna dupa efort – Oferiti fibrelor musculare repaus si timp pentru a se repara si vindeca corespunzator. Evitati intinderile sau exercitiile pana in momentul cand dispar durerile musculare;

4. Dormiti cate 8-10 ore – Organismul se reface pe timpul nopții, timp in care se declanseaza hormoni ce semnalează repararea tesutului muscular. Un somn ce durează mai puțin de opt ore scade raspunsul hormonal, conducand la o recuperare mai inceata si de durata.

5. Exercitii usoare – In febra musculara sunt recomandate exercitiile de stretching (intindere);

6. Masați mușchii – pentru a imbunatati circulatia sangvina si pentru a-i relaxa. Frictionați muschii cu mainile sau cu un aparat electric de masaj;

7. Beti apa din belsug –  pentru a evita deshidratarea;

8. Aplicati gheata pe mușchii afectati – Acest lucru ajuta la reducerea durerilor musculare intarziate, si daca muschiul a suferit o intindere pe moment, gheata ajuta la scaderea inflamatiei.

9. Calmant pentru dureriIn cazul in care persista dureri foarte mari după antrenamentul fizic, puteti lua un analgezic precum ibuprofenul sau chiar aspirina, care ajuta la reducerea inflamatiei si ameliorarea durerii.

10. O alimentatie echilibrata – Este indicat pe tot parcursul zilei sa adaugi in dieta proteine. Proteinele sunt importante deoarece ajuta la reconstruirea fibrei musculare si grabesc recuperarea. Alimentele recomandate sunt: carnea de pui, peste, curcan, soia si albusuri de ou, deoarece acestea sunt sursele cele mai concentrate de proteine, fiind surse de fier si zinc. De asemenea sunt recomandate si proteinele de origine vegetala: tofu, fasole, linte şi quinoa.

Un strop de motivatie pentru a depasi febra musculara dureroasa

Pera Novacovici spunea: „Daca nu te doare, nu cresti. Diamantele se nasc sub presiune. Carbunele este supus la presiune foarte mare pentru un timp foarte indelungat. Astfel, ia nastere un diamant. Febra musculara apare atunci cand microfibra musculară este rupta in urma efortului fizic.”

Apoi, in timpul de repaus, musculatura se vindeca si creste daca primeste proteina si celalalte substante necesare. Fara acea ruptura nu ar exista crestere musculara. Asadar, la fel cum in plan fizic, fara durere nu exista crestere, nici in plan psihologic, fara durere nu există crestere.

kirsten-24k-641094-unsplash

(Sursa Imaginii – Unsplash)

Publicitate

3 gânduri despre “Remedii pentru febra musculara

  1. Subscriu totalmente! 🙂

    Dacă febra musculară apare după activități sportive după o perioadă mai lungă de repaus, e musai să nu o lăsăm să ne demotiveze. Continuând să facem mișcare, mușchii noștri se vor dezobișnui de ea.

    Haruki Murakami scria ceva asemănător în cartea sa ”Autoportretul scriitorului ca alergător de cursă lungă”, cum că mușchii trebuie antrenați constant, și eventual cu efort crescând, pentru că dacă o lași mai moale ei se învață că ”se poate și așa” și din momentul acela apare disconfortul, febra..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.