Reteta Prajitura Krantz

Buna ziua, dragi cititori! Astazi m-am decis sa postez o reteta incercata de curand, in aceasta carantina. Am realizat prajitura saptamana trecuta, insa nu am reusit sa postez la timp.

Trebuie sa incep prin a va spune ca aceasta reteta ia destul de mult timp, sunt multe etape de realizat, asadar, trebuie sa va inarmati cu multa rabdare si dedicare! 😄

Ingrediente:

Pentru foi veti avea nevoie de:

  1. 10 albusuri;
  2. 1 varf cutit sare;
  3. 200 g zahar;
  4. 300 g nuca macinata fin;
  5. 100 g faina.

Pentru crema veti avea nevoie de:

  1. 10 galbenusuri;
  2. 300 g unt gras 80% – moale / la temperatura camerei;
  3. 150 g zahar;
  4. 1 lingurita pasta vanilie / esenta naturala de vanilie;
  5. 100 g nuca macinata.

Pentru sosul de caramel vom avea nevoie de:

  1. 200 g zahar;
  2. 50 g unt.

Pentru krantz veti avea nevoie de:

  1. 100 g miez nuca;
  2. 100 g zahar;

Pentru bezea veti avea nevoie de:

  1. 4 Albusuri de ou;
  2. 220 g Zahar;
  3. 2 linguri suc de lamaie.

Mod de preparare:

Initial, am separat cele 10 oua, albusuri de galbenusuri. Am inceput prin a bate albusurile spuma tare cu un praf de sare, dupa care am adaugat treptat zaharul si am mixat pana s-a topit.

Dupa ce zaharul s-a dizolvat, am adaugat nuca macinata in prealabil, amestecand cu o spatula, de jos in sus. Apoi, am adaugat faina cernuta, in ploaie si am amestecat usor pentru ca bezeaua sa ramana pufoasa.

Am introdus amestecul obtinut intr-o tava mare, tapetata cu hartie de copt. Am pus tot aluatul intr-o tava timp de 25 de minute, am lasat la racit, si am taiat blatul in doua. Blatul se poate coace si in doua tavi diferite la interval de 15 minute, in functie de preferinta fiecaruia.

Pregatirea cremei si a celorlalte amestecuri

Dupa ce am finalizat cu foaia prajiturii, m-am orientat catre crema. Am inceput prin a amesteca galbenusurile cu zahar si le-am introdus pe bain-marie, la foc mic. Apoi, am continuat prin a amesteca cu un tel, si am tinut amestecul pe foc pana a capatat consistenta unei smantani groase.

Am luat mixul obtinut de pe foc, am adaugat pastaia de vanilie, am amestecat cu o spatula si am acoperit totul cu o folie alimentara, lasand la racit. Dupa ce crema de galbenusuri s-a racit, am mixat untul pana la consistenta unei creme, am adaugat amestecul de galbenus racit si am adaugat nuca macinata, amestecand pana cand toate ingredientele s-au incorporat. Am adaugat crema obtinuta la frigider.

Intre timp, am pregatit amestecul de caramel care s-a obtinut relativ simplu, prin amestecarea zaharului topit cu untul. Zaharul se va topi la foc mediu, pana devine usor auriu. Cratita se scoate de pe foc si se amesteca bine cu untul, pana se incorporeaza complet.

Pentru nuca caramelizata, am topit 100 de g de zahar si am introdus miezul de nuca. Am luat o tava intinsa din bucatarie, am tapetat-o cu hartie de copt, am varsat rapid mixul de nuca fierbinte si am lasat la racit. Dupa ce nuca caramelizata s-a racit, am luat un ciocan de snitele si am zdrobit nucile.

Pentru bezea, am batut albusurile spuma cu zaharul si cu doua linguri de lamaie, dupa care am introdus bolul pe bain-marie. In tot acest timp, am amestecat cu un tel pentru a evita aparitia cocoloaselor.

Asamblarea prajiturii

Asamblarea prajiturii ar trebuie sa fie cea mai usoara etapa din prepararea prajiturii, in opinia mea. Se aseaza prima foaie, se intinde crema de caramel, apoi jumatate din crema fiarta, al doilea blat, restul de crema fiarta si mai apoi bezeaua de albusuri obtinuta la final. Se decoreaza cu krantzul maruntit si se lasa la rece peste noapte.

Deoarece este prima data cand realizez aceasta prajitura, mi-am dat seama la final ca gustul este un pic „prea dulce” pentru mine. Asadar, recomand injumatatirea cantitatii de zahar din reteta.

Pofta buna! 😉🥳

35 de gânduri despre “Reteta Prajitura Krantz

  1. Deci avem asa:
    Zahar 870 grame= 3350 kcal,
    Unt 350 grame = 2500 kcal,
    Nuca 500 grame= 3250 kcal,
    Faina 100 grame = 360 kcal,
    10 oua = 1550 kcal,
    4 albusuri = 200 kcal.

    Total= 11210 kcal. Aoleooo!

    Daca la un moment dat am facut ciorba ta ràdàuțeanà… unde si acolo am mai furat din calorii, la asta nu ma bag 😏

    • Pfai, Mihai! De cand nu te-am mai citit, Doamne ce trece timpul.

      Ma bucur ca mi-ai incercat reteta de ciorba radauteana.

      Te-ai gandit poate si la sport? In asa fel le pui in balanta si mananci si ce iti place! 😉

      • Alerg de 1-2 ori pe saptamana pe digul meu cel lung de 2,7 km, de aici din Holyhead. Ultima sesiune fuse azi dimineata, cam 8 km de fiecare data

      • Frumos! As iesi si eu la alergat, sincer. Dar pacat ca trebuie sa o fac cu adeverinta dupa mine fugarita de politisti! 😅

  2. Oh wow, this looks amazing! Brilliant recipe and the photo has made me hungry. I love caramel sauce too and I have a sweet tooth, so maybe I should double the sugar rather than halve it 😉
    Caz x

  3. Cranțul eu îl pun în albușuri si fac o foaia, după ce se coace o împart în două. Restul de crant îl pun in frișcă bătută bine adaug cremă mascaroane unde strorc putină zeamă de por.lăm.zmeură, . sau ce aromă vrei tu și culoare. Cranțul la sfărsi se înglobează în cremă. Crema o pun între cele două foi de albusuri ,imbrac tortul in cremă obținută, deasupra felii rotunde de portocate in prealabil ținute in suc de portocale și zahăr , sau îndulcitor natural, gen stevie, fructoză,.. Asa îmi amintesc că am făcut acum 100 de ani 🙄

    • Ok, stii draga Ane, asta e prima data cand incerc prajitura asta. Ideea a fost luata de pe net, nu din stiu eu ce sursa sigura. Sunt convinsa ca mai sunt acolo si alte retete mai complexe si delicioase.

      Multumesc pentru vizita! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.