Coronavirus

Buna ziua, dragi cititori! In acest articol m-am decis sa vorbesc despre noul Virus Coronavirus descoperit in 2019 in Wuhan, China.

Conform surselor, se crede ca noul Coronavirus a aparut intr-o piata de fructe de mare in China ceea ce demonstreaza contaminarea de la animal la om. Un numar mare de persoane diagnosticate cu acest virus nu au avut expunere pe piata fructelor de mare ceea ce indica faptul ca este posibila contaminarea de la o persoana la alta persoana.

Cu toate acestea se considera ca infectarea a inceput cu contaminarea de la animal la om, ce mai departe s-a transmis de la persoana la persoana.

Ce este Coronavirus/Covid19 ?

Coronavirusurile sunt virusuri raspandite in natura, producand atat la om cat si la animale afectiuni ale cailor respiratorii si gastro-enterite. La om pot produce si rinofaringite, afectiuni respiratorii precum si forma particulara a sindromului respirator acut sever (SARS).

Denumirea de Covid-19 provine de la termenii Corona, Virus si Disease (termenul englezesc pentru boala) iar numarul 19 face referire la cazul in care s-a descoperit afectiunea. Denumirea i s-a conferit la congresul expertilor de la Geneva din cadrul OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii).

Microscopic illustration of the spreading 2019 corona virus that was discovered in Wuhan, China. The image is an artisic but scientific interpretation, with all relevant surface details of this particular virus in place, including Spike Glycoproteins, Hemagglutinin-esterase, E- and M-Proteins and Envelope.

(Image Source – Getty Images)

Care este modalitatea de transmitere?

Momentan, pentru Covid19 nu se cunoaste exact modalitatea de transmitere, deoarece este un virus nou si astfel majoritatea cunostintelor se bazeaza pe informatiile despre virusurile coronavirus similare.

Modalitatea de transmitere la virusurile coronavirus se realizeaza prin contact direct, de la o persoana la alta la o distanta de aproximativ 2 metri (6 feet). Contaminarea se produce prin intermediul secretiilor respiratorii atunci cand o persoana infectata stranuta sau tuseste.

Secretiile respiratorii ajung astfel in gura sau nasul persoanelor situate in apropiere sau chiar inhalate in plamani. In momentul de fata nu se stie daca transmiterea virusului se poate efectua prin intermediul suprafetelor sau obiectelor atinse de cei infectati.

(Image Source – Google)

Care sunt simptomele?

Simptomele confirmate ale bolii Coronavirus sunt, potrivit persoanelor afectate: febra, tuse, durere in piept (dispnee). Conform CDC simptomele bolii pot aparea la 2-14 zile dupa expunere.

Modalitati de prevenire a virusului si tratament

Din pacate, nu exista tratament pentru aceasta afectiune. Cea mai buna modalitate de a preveni infectia este sa ne ferim de expunerea directa la virus. Astfel, se recomanda:

  • Evitarea contactului direct cu persoanele bolnave;
  • Evitarea atingerii ochilor, nasului si a gurii cu mainile murdare;
  • Daca suntem bolnavi si avem gripa este important sa stam acasa;
  • Folosirea de servetele in caz de stranut sau tuse, care se vor arunca imediat la cos;
  • Spalarea mainilor cu sapun si apa cel putin 20 de secunde dupa masa sau dupa ce am tusit/stranutat. In cazul in care apa sau sapunul nu sunt disponibile putem folosi un dezinfectant de maini pe baza de alcool;
  • Informarea medicului de familie in cazul in care se inregistreaza febra, tuse sau dispnee.

Se recomanda purtarea unei masti doar in cazul in care se prezinta simptome respiratorii precum tuse sau stranut, pentru a-i proteja pe cei din jur. Odata ce masca a fost folosita se recomanda aruncarea acesteia pentru a evita transmiterea virusului.

Concluzii

Conform ultimelor cercetari in China, Hubei s-au inregistrat 143 decese si 4,823 cazuri noi, in total 66,497 de cazuri inregistrate.

In lume s-au descoperit pana acum 67,192 de cazuri cu 1,527 de morti si 8,599 de persoane vindecate.

In Romania nu s-a descoperit nici un caz de Coronavirus, insa autoritatile sunt pregatite in cazul diagnosticarii cu acest virus.

(Sursa Imaginii – Dimitri Karastelev, Unsplash)

4 gânduri despre “Coronavirus

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.