Noul editor Gutenberg

De munți și prese de tipărire

Scopul acestui editor nou este de a face mai simplă și mai plăcută adăugarea unui conținut bogat în WordPress. Acest articol este compus în totalitate din bucăți de conținut — ceva similar cu piesele LEGO — pe care le poți muta și totodată să interacționezi cu ele. Mută cursorul în toate părțile și vei observa că diferite blocuri se luminează cu contururi și săgeți. Apasă pe săgeți pentru a repoziționa rapid blocurile, fără teamă că pierzi lucruri în procesul de copiere și plasare. Ceea ce citești acum este un bloc text, care este blocul de bază. Blocul text are comenzi proprii pentru a fi mutat fără nicio restricție oriunde în articol.

… ca acesta, care este aliniat corect.

Subtitlurile sunt și ele blocuri separate, care te ajută la conturarea și organizarea conținutului.

O fotografie valorează mai mult decât o mie de cuvinte

Gestionarea cu maximă atenție a imaginilor și elementelor media este punctul central al noului editor. Sperăm că toate aspectele legate de adăugarea de texte asociate sau de lățimea completă a imaginilor îți vor părea mult mai ușoare și mai robuste decât înainte.
Peisaj frumos
Dacă tema ta îl suportă, vei vedea butonul „mare” în bara de unelte pentru imagini. Încearcă-l.
Încearcă selectarea și înlăturarea sau editarea textului asociat, acum nu trebuie să fii foarte atent dacă selectezi o imagine sau un alt text din greșeală pentru că nu strici prezentarea.

Instrumentul Inserări

Imaginează-ți că tot ceea ce poate face WordPress este disponibil rapid și în același loc pe interfață. Nu trebuie să ai cunoștințe despre taguri HTML, clase sau să-ți amintești sintaxa complicată a scurt-codurilor. Acesta este spiritul din spatele înserărilor — butonul (+) pe care îl vei vedea peste tot în editor — care îți permite să răsfoiești toate blocurile de conținut disponibile și să le adaugi în articolul tău. Modulele și temele pot să-și înregistreze propriile lor blocuri, deschizând tot felul de posibilități pentru editare și publicare. Încearcă-l, poți descoperi unele lucruri pe care WordPress poate le-a adăugat deja în articolele tale, de care nu știai. Iată o scurtă listă cu ceea ce poți găsi în prezent:
 • Text și subtitluri
 • Imagini și videouri
 • Galerii
 • Înglobări, cum ar fi YouTube, twituri sau alte articole WordPress.
 • Blocuri de aspect, cum ar fi butoane, imagini Hero, separatori etc.
 • Și liste ca aceasta, bineînțeles 🙂

Editare vizuală

Un avantaj imens al blocurilor este că le poți edita pe loc și să-ți gestionezi direct conținutul. În loc să ai câmpuri pentru editarea elementelor, cum ar fi sursa unui citat sau textul unui buton, poți schimba direct conținutul. Încearcă editarea citatului următor:
Editorul se va strădui să creeze o nouă experiență în construirea articolelor și paginilor care să facă facilă scrierea unor articole bogate și are „blocuri” care să ușureze ceea ce fac astăzi scurt-codurile, HTML-ul personalizat și altele. Matt Mullenweg, 2017
Informațiile corespunzătoare sursei citatului sunt într-un câmp de text separat, similar cu textele asociate de sub imagini, astfel structura citatului este protejată chiar dacă selectezi, modifici sau înlături sursa. Este mereu ușor să-l adaugi înapoi. Blocurile pot face orice ai nevoie. De exemplu, poate vrei să adaugi un citat discret în conținutul textului sau poate preferi să afișezi unul cu litere uriașe. Toate aceste opțiuni sunt disponibile în Înserări. Poți modifica numărul de coloane din galerii prin tragerea unui carusel în inspectorul de blocuri din bara laterală.

Multă media

Dacă combini noile alinieri lat și lățime completă cu galeriile, poți crea un aranjament cu foarte multe elemente media, foarte repede:
Accesibilitatea este importantă — nu uita de atributul alternativă imagine
Desigur, imaginea în lățime completă poate fi destul de mare. Dar uneori imaginea merită. Mai sus este o galerie cu doar două imagini. Este o modalitate mai ușoară de a crea aranjamente atrăgătoare din punct de vedere vizual, fără nicio problemă. De asemenea, poți converti ușor galeria înapoi la imagini individuale, folosind comutatorul pentru blocuri. Toate blocurile pot folosi aceste alinieri. Blocul de înglobare le are, de asemenea, și este gata de funcționare:
Poți să construiești orice bloc vrei, static sau dinamic, decorativ sau simplu. Iată un bloc cu o citare succintă:
Codul este poezie Comunitatea WordPress

Dacă vrei să afli mai multe despre cum să construiești blocuri suplimentare sau dacă ești interesat să ajuți proiectul, mergi la depozitarul GitHub.


Îți mulțumim pentru testarea Gutenberg!

👋

17 gânduri despre “Noul editor Gutenberg

 1. Încă sunt pe margine de subiect, dar voi reciti, pentru că mi se pare foarte interesant și s-ar putea ca tocmai mie să mi se adreseze, Anume pentru că nu știam. Sunt invitat dinspre margine, căntre centru, Ignoranța este doar un obstacol peste care trebuie să sari, nu-i așa? Mulțumesc.

 2. Total neinteresant editorul ăsta. Sper numai să nu-mi încurce sau încetinească modul de scriere a unui articol din prezent. It if ain’t broken, don’t fix it.

 3. Spre exemplu: Te-ai pripit și ai scris un comentariu rapid, dintr-o răsuflare… Odată expediat, îl și vezi (că acolo semnele grafice sunt mai mari) atârnat pe ecran, expus ochilor critici, cu niște greșeli de care te rușinezi cumplit…că nici nu știi cum ți-au scăpat. Virgulă în loc de punct, o literă în plus (căntre), poate alta în minus… Ce-i de făcut? Ai vrea să-l iei îndărăt și să-l corectezi, dar nu se mai poate. Așa îți zici, înciudat. Dar dacă se mai poate reveni totuși la el? Știe cineva?

  • Hmm. Asta nu ține de editorul Gutenberg. Editorul ăla e doar pentru articole, nu pentru comentarii. Și e un instrument al autorului, nu al comentatorilor.

   Uite, pe blogul meu folosesc vechiul editor, încă nu am trecut la Gutenberg. Și pot edita bine-mersi orice articol. Iar comentatorii mei pot să-și modifice/editeze comentariile timp de 10 minute de la data postării lor, că am pus un plugin special pentru așa ceva. Chiar dacă nu folosesc Gutenberg…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.