Publicat în Bufnite

Superstitii bufnite

Dupa cum spuneam si in celalalt articol despre bufnite, ele sunt pasari nocturne de prada ce isi desfasoara majoritatea activitatii noaptea. Fiind privite cu ura si scepticism de catre majoritatea oamenilor, ele inspira teama si nesiguranta. Iata cateva superstitii despre bufnite:

– Aduce ghinion sa vezi o bufnita la lumina zilei. Sa visezi o bufnita, indica o cale foarte ingusta de scapare dintr-o situatie disperata de boala sau chiar moarte.

– Ele pot vesti: schimbarile vremii, nasterea unui prunc (când cântecul seamana cu scâncetul unui copil mic) si chiar nunta (cântecul deasupra casei in care este o fata mare).

– Bufnita este, dintre pasarile nocturne, mesagerul cel mai de temut al mortii, nu numai la noi, ci peste tot in Europa. Numita si pasarea mortilor  in tinutul Maramuresului sau vesnica Piaza rea a tuturor oamenilor ea vesteste moartea atunci când cânta pe casa sau in preajma ei (pe poarta, pe cumpana fântânii, pe grajd sau pe un pom din gradina), potrivit urmatoarei credinte populare: „Când cânta cucumeaua (cucuveaua) pe cosul casei, ori pe alte oleaburi, e rau de pustietate; cica moare cineva din casa aceea“. Expresia „i-a cântat cucuveaua“ a luat nastere chiar de la credinta ca aceasta pasare prevesteste moartea.  Cântecul ei deasupra unei case in care tocmai a murit cineva va atrage moartea din nou: „Când mortul se afla in casa, si cânta cucuvaia pe casa, are sa mai moara cineva din casa aceea“.

Bufnita este in folclorul românesc o aparitie de rau augur. Cântecul ei in spatiul diurn este perceput ca prevestitor de rele, de boli, tocmai pentru ca este o incalcare, o inversare a conditiei sale nocturne: „/…/mai ales cântecul se aude ziua, mare nenorocire, e semn de holera, de ciuma“

Totusi, bufnita nu este conotata in totalitate negativ. Poate in mod surprinzator, ea se numara printre mesagerii primaverii: „Când bufnita prin luna lui februar va cânta, e semn de primavara timpurie“

Multe dintre prevestirile bufnitei sunt legate de vreme. Cântecul ei, in functie de anotimpul, locul si momentul in care cânta, are semnificatii diferite, toate indicând schimbarea vremii. Când se aude dinspre rasarit va fi vreme buna, iar când se aude dinspre apus, anunta vreme rea. Cântecul ei pe inserat, vara, prevesteste ploaia, iar iarna, ninsoarea. In general, indiferent de locul in care cânta (cu exceptia cimitirului), se crede ca bufnita vesteste schimbarea vremii, mai ales ploaia.

În multe culturi, bufniţele au o reputaţie proastă; sunt asociate cu boala, moartea, în general cu întîmplări nefericite.

În Africa, în America, în Europa, în Orientul Mijlociu se întâlnesc aceleaşi conotaţii: funerar, funest, lugubru, semn rău.

Excepţiile de la această viziune sunt puţine: în hinduism, o astfel de pasăre e asociată zeiţei Lakshmi, divinitate a prosperităţii, norocului, fertilităţii şi generozităţii, iar vechii greci asociau cucuveau cu înţelepciunea, considerând-o pasărea Atenei (zeiţa înţelepciunii, în panteonul grec). Urmele acestei concepţii mai supravieţuiesc în bufniţa-personaj înţelept, care dă lămuriri şi sfaturi bune, o imagine ce apare mai ales în poveştile şi desenele animate pentru copii .

Romanii, în schimb, dădeau o semnificaţie funerară prezenţei acestor păsări de noapte. Şi cum romanii şi-au întins influenţa (inclusiv culturală) peste o mare parte a Europei, tot continentul are, până în ziua de azi o mare problemă cu păsările astea. Iar această proastă reputaţie le face vulnerabile; sunt adesea atacate (uneori omorâte) cu pietre şi beţe, chiar şi de către copii.

Aceste credinţe sunt, din păcate, foarte greu de clintit; vechimea lor şi statutul lor de „învăţături din bătrâni” le fac foarte stabile şi persistente, spre paguba păsărilor, care le cad victimă adesea.

Bufniţele, evident, nu-s aducătoare de moarte, nici de boală, ba dimpotrivă, având în veder câte rozătoare consumă, sunt chiar benefice: multe specii de rozătoare au un ritm de înmulţire de-a dreptul năucitor şi, dacă n-ar fi ţinute sub control, ar ajunge să copleşească totul. Rozătoarele sunt, adesea, purtătoare de agenţi patogeni pe care îi pot transmite omului – aşa că o boală, dacă vine, e mult mai probabil să vină de la şobolani decât de la cucuveaua care a cântat pe casă.

În Europa, legătura strânsă dintre populaţiile de rozătoare şi păsările răpitoare de noapte, împreună cu ascensiunea ideilor privind practicile „verzi” de combatere a dăunătorilor, a dus la apariţia unei concepţii care se răspândeşte, încet-încet, în ţările din vestul continentului: folosirea acestor păsări în avantajul omului.

O familie de strigi oploşită într-un hambar şi lăsată să-şi vadă de treabă poate consuma, în decursul unui an, aproximativ 3.000 de rozătoare mici. 3.000 de şoareci şi şobolani mai puţin în gospodăriile din jur! Curat, natural… fără momeli otrăvite, capcane şi mortăciuni de care trebuie să te debarasezi!

 

Asadar superstitiile sunt variate. De noi depinde cat de mult credem in ele si in ce proportie intarim ideea ca ar fi adevarate.

Reclame

16 gânduri despre „Superstitii bufnite

 1. Foarte frumos articolul.
  Eu asociez bufnita cu intelepciunea, norocul si fertilitatea.
  Intr-adevar, superstitii sunt multe in legatura cu aceasta pasare, cred ca si tine ca sunt nefondate.

 2. eu am auzit azi cand veneam de la scoala in timp ce coboram podul o bufnita, chestia ciudata era ca am auzit-o desi aveam castile in urechi si muzica data la maxim, si mi-am scos castile din urechi sa confirm daca era sau nu imaginatia mea si a rezultat a nu fi ……… -_-‘

  1. Nu stiu ce să comentez la acest fapt.Sunt destule lucruri care se întamplă pur și simplu,fara vreo explicație.Lucruri care sunt necunoscute noua și care ne uimesc.Dar de asemenea ar putea fi și o mica neatenție sau rodul imaginației tale 🙂 !

   1. sincer nu cred, chiar am auzit-o pt ca mi-am dat castile din urechi, m-am oprit si am ascultat cu atentie si nu a fost imaginatia mea 😀 totusi asta poate explica vremea urata de afara, vreau sa vina vara si caldura mai repede, urasc frigul 😀

   2. Inseamna ca bufnita aia chiar a dorit sa o auzi,si nu a fost pura intamplare. Vremea urata de afara … nu-i bai cu ea.O sa vina si vreme mai buna,si o sa ai sansa sa te bucuri si de soare! :*

 3. Ma bagi in boale cu superstitiile astea! De dimineata ma tot uit la o bufnita din nucul din curte. De regula nu sunt superstitioasa, dar cand citesc atatea chestii nasoale despre bufnite, parca tot am o retinere 🙂

 4. Sunt foarte frumoase, fica mea a găsit o bufniță lovită la cioc ,încercăm s-o vindecăm ,sperăm să-și revină și pe urmă îi redăm libertatea, nu vă fie teamă sunt gingașe

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.